2009. szeptember 12., szombat

UKMUKKFUK MANÓK



Manók a múzeumban

2009.01.18. 17:31

Ukmukkfukk manó költözött a megyei múzeumba szombaton. Az apró bábfigura vezette végig ugyanis a gyermekeket a természettudományi tárlaton. A manómúzeum egyre népszerűbb a picik körében. Szakemberek szerint fontos, hogy minél kisebb korban múzeumlátógatókká neveljék a gyerekeket.


Futok, szaladok, Ukmukkfukk a nevem...
Gyermekzsivajtól volt hangos a múzeum szombaton. A picik szívesen követték a manót, aki a természettudományi tárlat minden lakóját bemutatta nekik. Krisztina 2 és fél éves kislányával jött el.

- Neki a múzeum olyan, mintha játszóházba járnánk és nem lehet elég korán elkezdeni. Szerintem ez egy fantasztikus ötlet. Mindenkinek meséli, hogy simogatott szarvasbogarat meg siklót - büszkélkedik Várnayné Dzsupin Krisztina.

A múzeumban nem ugratták a gyermekeket: ahogy ígérték, a béka járt kézről-kézre. A többi között így ismerkedtek a tópart élővilágával. A lényeg, hogy a picik jól érezzék magukat és múzeumszerető felnőttekké váljanak.

- Rengeteget mozognak a gyerekek, sok a mondóka, az ének. Előfordul hogy amit nem ismernek azt megtanítjuk. Sok állatot hozok ki, amit meg is foghatnak, megvizsgálhatnak - fogalmaz Béres Erika a Manómúzeum vezetője.

Csak most délelőtt nyolcvanan jöttek el, így 3 turnust kellett indítani. De más érdekesség is várja a múzeumbarátokat. A 100 éves intézménybe például a Somogyban is őshonos aranysakált is meg lehet nézni.

- Ez az a toportyán féreg, amivel a Toldi verekedett. Ez egy kutyaméretű állat.

De nem csak állatok lárhatók itt.

- A hun áldozati üst, amit jópár éve találtak Somogyban. Ami Közép-Európában egyedülálló lelet, nyugat-európai körútjáról tért vissza - magyarázza Őszi Zoltán közművelődési osztály munkatársa.

De itt van még a híres cukrász, Lestyán Feri bácsi mikuláskészítő formája és Együd Árpád hagyatéka is.

Nincsenek megjegyzések: